Maltrester fra ølbrygning kan bruges til at lave mursten

Den 2014-04-18 11:29:43 af adminstrator

DR Nyheder frembragte en nyhed den 30. november 2013, at rester fra ølbrygning kan bruges til at forbedre mursten. Det kan simpelthen gøre murstene mere isolerende.


Øl er lavet af malt. Undervejs bliver malten fjernet igen, så man kan drikke øllen uden kornrester. Det er netop disse rester man kan bruge til at lave mursten.


Hvis man blander leret med disse 5 procent maltrester, vil murstens styrke blive nedsat med omkring 12 procent, men samtidig vil det betyde, at murstene isolerer 28 procent bedre, end hvis murstene blevet lavet af ler og uden maltrester. Da kornresterne brænder, vil isoleringen opstå. Ved temperaturen på 1000 grader vil det efterlade humrul inde i murstene, der vil virke isolerende.


Reelt set kan man ikke bruge dette til særligt meget i sig selv. Det kræver selvfølgelig, at der kommer mere forskning på området og virksomhederne ser potentiale i salg af disse mursten. Murstenen mister sin styrke, så det kræver hvert fald at man bruger murstenene i en sammenhæng, hvor isolering betyder mere end bæreevne.


Men der ikke det, som mursten ikke kan laves af og nyheden viser nemlig, hvor kreative man kan være, når man skal lave bedre mursten og eventuelt også mere bæredygtige.


Der er nok ikke mange mursten, der i fremtiden vil blive produceret på denne måde. Men måske det kan åbne op for nye ideer og nye måder at producere mursten på.