Gamle brugte mursten – Hvorfor skal man købe brugte gamle mursten?

Den 2014-03-12 15:01:53 af adminstrator

Gamle mursten bliver renset af virksomheder, der så sælger dem videre igen. Hver gang man anvender 2000 gamle mursten i stedet for nye, så sparer man omkring et ton co2 for miljøet. Derfor er gamle mursten miljøvenligt modsat nye mursten. Derudover har gamle mursten historie og har et mere æstetisk præg. Når murstene bliver hentet vejer de omkring 2.2 kilo. Men kun få gamle mursten bevares, da de fleste knuses. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at bruge alle de gamle mursten direkte, da de simpelthen er for slidte. Det er muligt at aflevere sin mursten på flere genbrugspladser. Derved kan hver enkelt borger bidrage til et sundt klima og miljø. Prisen bliver dog ikke mindre af at det er gamle mursten.


Håndrensede mursten

Det kan faktisk lade sig gøre at få fat i håndrensede mursten, der bruges til renovering og tilbygninger. Ved at bruge gamle sten til renovering og tilbygninger, kan det lade sig gøre at få en patinering som det gamle eksisterende murværk, istedet for at man kan se forskel på de gamle og nye mursten, som man ellers ville have haft brugt.


Murstene bliver brændt på gammeldags manér i en kulfyret ovn. Her er der en ujævn varme, der gør, at murstene får en unik farvekombination. Dem, der står tættest på varmekilden bliver mørkere, da de bliver mere brændt og omvendt. Murstene består udelukkene af ler, og der er ikke tilsat farvestoffer eller sand. Man prøver så vidt som muligt at bibeholde murstenes oprindelige udseende, der er håndnedtaget sten fra bygninger, der er blevet nedrevet. Efter nedrivningen er de blevet håndrenset, sorteret efter farve og stablet på paller. Der findes gamle mursten fra 1600-tallet til omkring 1970-tallet.


Maskinerensede mursten

Murstene har karakteristik af en meget rustik overflade. Denne rustikke overflade er fremkommet af rensning- og nedbrydningsprocessen. Murværket har helt sit eget præg og spil, da farverne varierer meget. Maskinerensede sten stammer oftest fra 1900-1960, og er brændt i en gammeldags kulfyret ovn. Ligesom med de håndrensede mursten, så har varmen bidraget til en mangfoldig farvekombination blandt stenene efter samme princip som førnævnt. Derudover er der heller ikke tilført disse sten noget, og består udelukkende af ler.


Disse mursten sorteres også manuelt, men er ikke nødvendigvis sorteret efter farve, men facademursten og bagmursten. Det kan dog forekomme, at man kan få sorteret stenene i farvekombinationer. Det forekommer også, at stenene har kalkrester, da det er med til at give murværket et unikt præg. Hvis ikke man ønsker en mursten med overfladebehandling ligger man bare siden indad, så det ikke kan ses.


Murstenskaller af gamle mursten

Man kan også få murstenskaller skåret af gamle mursten. De gamle mursten giver et rustikt præg til indendørs- eller udendørsvæggen. Som tidligere nævnt vil farverne variere meget. Murstenskallerne er ca. 20-25 mm i bredden og kan klæbes op på væggen. Man kan derved meget let få sig en rustik smuk murstensvæg. Man opsætter skallerne med fliseklæber og fuger med lys kalkmørtel eller indfarvet mørtel.


Gamle kalksten

Det er også muligt at få kalksten af typerne kalsanit og kalsalux, der typisk vil henvende sig til renovering eller ombygning. Disse typer var meget typiske i Danmark for 30-40 år siden. Kalksten kan kun fås i to varianter. En gråhvid og en hvid. Man kan få dem i alle danske formater.


De gamle kalksten er fremstillet af brændt ler, kvartsrigt sand og vand. Man brænder denne stenform ved lavere varme end normalt og er derfor mere miljø- og klimavenlige, da man sparer co2 på dette. Kalksten har gode egenskaber indenfor lydisolering, frostbestandighed og er varmelagrende.


Gamle Flensborgsten

Flensborgsten er generelt set smaller i højden. De er håndlavet og stammer fra 1850-1920. Man finder denne type sten på bindingsværkshuse, købmandsgårde og palæejendomme. Man finder dem også på herregårde og slotte.


Netop dét, at de også er brugt på finere steder som slotte gør, at man oftest bruger disse sten, hvor man ønsker et meget specielt udtryk, som man opnår igennem smalle sten. Håndarbejdningen giver et rustikt, men samtidig porøst præg. Stenene er mest velegnede til gulv, da de bliver taget ned, hvor ler har været anvendt som mørtel.


Frostprøvning

De gamle mursten er blevet frostprøvet, og er blevet klassificeret til modstandsklassen F1 – moderat miljøklasse. Efter 15 frost-tø-cyklusser, blev der ikke konstateret skader på murstene. Murstene har, på trods af at de gamle, stadigvæk den fornødende kvalitet.