Gasbeton

Den 2014-09-18 12:19:35 af adminstrator

Gasbeton er et meget let byggemateriale, som er produceret ved opskumning og efterfølgende varmehærdning af en blandt af finformalet sand, vand, cement, og eventuelt aluminiumpulver og flyveaske.


Multipladen


Gasbeton går også ind under multipladen, og kan bruges sammen med byggeklodser til stort alting. Man kan lave skabe, reoler, skillevægge, køkken, badeværelse, vinreoler m.m. Ifølge XL byg, så er materialet så let at arbejde med, at hvis man kan håndtere en almindelig håndsav og lidt fugelim, så kan man sagtens begå sig ud i det.


Facader af gasbeton


Blokke af gasbeton er relativt billige og som tidligere nævnt, lette at arbejde med. Derudover har en gasbetonen en god isoleringsevne. Tidligere stod gasbetonblokke helt rå, men man er begyndt at pudse dem op. Tanken er nok, at det giver et flottere og mere moderne præg.


Gasbetonblokke bliver også kaldt for porebetonblokke. Det har været meget normalt at opføre disse blokke i 50’ere, 60’erne og 70’erne. Højdepunktet var i 50’erne og 60’erne, hvor det rent faktisk var på mode at bygge med gastbetonblokke.


Det bundede formentligt i, at arkitekterne syntes, at materialet var fleksibelt at arbejde med. Gør-det-selv-manden elskede også blokkene, fordi de var gode til at bruge til parcelhuse og sommerhuse. Her blev ydervæggene bygget op uden hulrum.


Dengang var blokkene meget mere end bare en facade.. Med en 20 centimeter tyk blok gav det en fornuftig isolering.


Blokke med zigzagstriber


Du har formentligt set blokkene med zigzagstriber. Disse blokke blev produceret fra perioden 1953-1977, hvorefter man lavede nye isoleringskrav i bygningsreglementet. Derved satte det stop for produktionen.


Det gav muligheden for at man bruge gasbetonblokkene til muren foran og bagved muren. Det vil sige, henholdsvis den yderst væg i hulmuren og den inderste væg. Vel og mærke i huse med en isoleret hulmur.


Gasbetonblokke Anno Danmark år 2000


Der er igen begyndt at blive produceret gasbetonblokke i Danmark, men denne gang har en en tykkelse på mellem 30 centimeter og 40 centimeter og derudover en overfladebeskyttelse af puds. For at kunne leve op til nutidens isoleringskrav, så har blokkene også flere luftporer.


Fordele ved gasbeton


Først og fremmest har gasbeton en stor styrke i forhold til dens vægt og har defor en stor bæreevne. Derudover, som tidligere nævnt, er byggematerialet utroligt let arbejde med, især hvis selv skal stable huset op. Matierialet er naturvenligt, isolerer godt, tåler frost og bliver ikke angrebet af råd. Derudover kan blokkene ikke brænde.


Ulemper ved gasbeton


Hvis man har en væg, der er lavet fra 50-70’erne vil denne føles kold og ikke isoleres godt. Grundet gasbetonens lave vægt, skal man lave statiske beregner, som viser, at huset kan holde til påvirkninger fra for eksempelvis vind. Forankringer under husets opførelse skal udføres helt korrekt. Af game gasbetonblokke kan der opstå skimmelvækst. Ældre gasbetonvægge kan revne en smule i fugerne. Gasbeton, der ikke er behandlet er meget porøst og kan suge meget vand til sig, så man næsten kan skille betonen fra hinanden med hænderne.


Hvorfor vælge en gasbetonfacade?


Gasbeton kan leveres som en blok, og har en bredde på op til 40 centimeter, der svarer til hele tykkelsen af husets ydervæg. Blokkene isolerer godt nok og derfor er det et billigt og nemt materiale. Man slipper for isloering og opmuring af en indervæg og formur.


Pris for en facade af gasbetonblokke?


Pr. m2 koster det cirka 2.000 DKK inklsuiv moms. Derudover skal være udvendig puds til omkring 750 kroner pr. m2. inklusiv moms.